Б. Т. Б. Т. Потребител

ДДС за продажба на имотЗдравейте,Фирма регистрирана по ЗДДС купува магазин от физическо лице. Купува го без ДДС и не го ползва за основната дейност в продължение на поне 2 години. В последствие обаче решава да го ползва за икономическа дейност от 01.05.2017г., но след това на 30.06.2017г. прекратява дейността на магазина и решава да го продаде.1. Може ли този имот да се продаде без ДДС като например се позовем на чл. 50, ал. 1, т. 2?

2. Какъв би бил случаят ако за този имот се е ползвал данъчен кредит от материали, за да се приведе в експлоатация?Поздрави!


Отговори

 • Здравейте,

  Щом магазинът е придобит от физическо лице, което не е регистрирано по ДДС не отговаряте на условието в чл. 50, което гласи, че освободена доставка е доставката на стока, при производството, придобиването или вноса на която не е било налице право на приспадане на данъчен кредит на основание чл. 70.
  В чл. 70 е регламентирано, че дори и да са изпълнение условията на чл. 69 или чл. 74 не е налице право на данъчен кредит, а самият чл. 69 гласи че може да се приспадне данъчен кредит, когато данъкът е начислен от регистрирано по закона лице.
  Така във вашия случай лицето не е регистрирано по ДДС, откъдето автоматично следва, че нямате право на данъчен кредит и ограниченията на чл. 70 въобще не са приложими.
  Съответно не може да приложите чл. 50 и доставката не може да бъде освободена.

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->