Мирослава Маджарова Мирослава Маджарова Потребител

База за обезщетение по чл. 224Здравейте!

Питането ми е свързано с обезщетението по чл. 224 - за неползван отпуск. Каква е базата за изчислението на това обезщетение?Отговори

 • Здравейте,

  Обезщетението за платен годишен отпуск се изчислява на база на среднодневното брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 дни. То се установява, като начисленото при същия работодател брутно трудово възнаграждение се раздели на броя на отработените дни през този месец. След като бъде определено среднодневно брутно трудово възнаграждение се коригира с коефициент, получен от отношението на броя на работните дни на месеца, приет за база, и броя на работните дни на съответния месец, през който се ползва отпускът.

  Например, ако месеца, в който ще ви бъде изплатено обезщетението има 22 работни дни, а последния месец, в който имате най- малко 10 отрабетени дни има 21 работни дни и брутното ви трудово възнаграждение е 800 лева, изчисленията ще бъдат следните:

  800/22=36,36 (среднодневно БТВ)

  22/21=1,047619 (коефициент)

  36,36*1,047619=38,10 (обезщетение за един ден платен отпуск)

  Ако предположим, че имате 15 дни неизползван платен годишен отпуск, то размера на обезщетението ще бъде равно на 15*38,10= 571,50

  За справка: чл.177 от Кодекса на труда и чл. 18 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Салих Асанов
 • Здравейте,
  Ако последният ми работен месец в компанията е на парт тайм- половин работен ден, има ли вариант за изчисляване на обезщетението по чл. 224 базата да се смята като се има в предвид основната ми заплата от предходните месеци когато съм била на пълен работен ден? Защото сега ми е сметнато на база последния работен месец и така излиза, че съм на загуба.

  Благодаря!

  Поздрави,
  Полина
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->