Georgi Todorov Georgi Todorov ATI

Фактуриране по авансово плащанеЗдравейте ,

Имаме новорегистрирана фирма, която е и новорегистрирана по ДДС. Предстои ни да сключим договор за шест месеца и клиента иска да преведе авансово цялата сума по договора. В договора са уговорени шест отделни по вид и време услуги, които ще се извършват в период от шест месеца.

Знаем, че за авансовата сума, която ще получим трябва да издадем данъчна фактура и да платим ДДС на държавата. Следва ли след като сме издали фактура за общото авансово плащане да издаваме и шест фактури за отделните услуги , които да са с нулева стойност.

При положение , че издаваме фактури с нулева стойност, следва ли същите да се отразяват в ДДС дневниците?

Има ли възможност след като сме издали данъчна фактура за авансовото плащане в в което са включени шесте услуги, всеки месец да отчитаме взаимоотношенията си с клиента си с двустранни протоколи за извършената услуга без да издаваме нулеви фактури и стойността да заприходяваме като приход?

Благодаря ви предварително!
Георги ТодоровОтговори

  • Здравейте,
    На основание чл. 79, ал. 8 от ППЗДДС, при настъпване на данъчно събитие на доставката може да не се издава фактура в случаите, когато за доставката са извършени авансови плащания за цялата стойност на доставката и за които вече са издадени фактури при получаването им.

    По отношение на протоколите, те са задължителни, тъй като чрез тях удостоверявате реалното изпълнение на услугите от ваша страна и тяхното приемане от страна на възложителя.

    Поздрави!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->