Васил Гаров Васил Гаров Учител

Изплащане на транспортни разходи на пътуващи педагозиРаботя като учител и пътувам с личен автомобил от едно населено място до друго, общо 70км. в планински район. В Наредба 1 на МОН за изплащане на транспортните разходи на пътуващите педагози пише, че според марката, модела, годината и разхода на автомобила да се плаща по най-икономичния режим на горене.

Как тълкувате най-икономичен режим на горене, защото в едни училища са приели извънградско, в други комбиниран, а в трети са приели протоколи от лицензирани оценители?Отговори

 • Здравейте, г-н Гаров,

  Цитираната от Вас наредба напълно съответства с Наредбата за командировките в страната. За най-икономичен режим на горене за всеки автомобил се приема посоченият разход в техническите документи на конкретното превозно средство.
  Конкретно във Вашия случай, би било най-добре да използвате лицензиран оценител - само той има правото да промени в оценката си разхода за гориво в увеличени, имайки предвид маршрута, пътната настилка и други фактори, които влияят пряко на разхода за гориво. Без тази оценка няма как да бъде признат по-висок разход от посочения от производителя на автомобила в техническите документи.
  Имайте предвид, че мнението на лицензирания оценител трябва да бъде изискано и прието от ръководството на училището, в което работите.

  Поздрави,
  Р. Тодорова


  ---
  Това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->