Адем Зърбашев Адем Зърбашев ФирмаБГ it

Връщане на ДДСЗдравейте!

Братовчед ми има голяма фирма и е регистриран по ДДС.

Аз искам да си взема автомобил - 9000лв., автокъщата предлагат и фактура за сделката. Какво е нужно и ако се вземе фактурата на неговата фирма, може ли дасе възстанови ДДС-то и колко ще е то? Благодаря!


Отговори

 • Здравейте,

  Ако става въпрос за лек автомобил (според Закона за ДДС това е автомобил, в който броят на местата за сядане без мястото на водача не превишава 5) няма да можете да възстановите ДДС-то освен ако основната дейност на фирмата не е транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или подготовка на водачи на моторни превозни средства, както и покупко-продажба на автомобили.
  Ако го купите чрез фирма, то тогава автомобила ще трябва да се заведе като собственост на фирмата. След като е заведен като собственост на фирмата и ако отговаря на горното условие за лек автомобил, ще имате право да си възстановите ДДС-то, но ще трябва за всяко ползване да се пишат пътни листи за да се докаже, че автомобила се използва само за дейността на фирмата.
  Ако цената на автомобила е 9 000 лева с ДДС, то цената му без ДДС ще е 7500 или ДДС-то което ще платите е 1 500 лв.

  За справка: чл. 70 от ЗДДС

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Салих Асанов
 • Автомобилът е 6+1 места - опел зафира - ван!
 • Здравейте,

  След като е 6+1 места за целите на закона ще попадне в категорията на товарен автомобил. Ще можете да ползвате данъчен кредит както за автомобила, така и за последващите го разходи като гориво, поддръжка, ремонт и т.н., но при евентуална ревизия от НАП ще трябва да докажете, че както автомобила, така и последващите разходи се използват само и единствено за икономическата дейност на фирмата, а не за лично ползване. А ако не успеете да се аргументирате, санкциите са между 500 и 10 000 лева, но няма да е по- малка от приспаднатото ДДС.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Салих Асанов
 • Много Благодаря Салих!
  Последен въпрос :)
  Автомобилът, трябва ли да се води на братовчед ми?
  Поздрави!
 • Задължително ще се заведе като актив на фирмата.

  Поздрави!
 • Колкото до размера на ДДС-то което ще ви бъде начислено, не може да бъде казано от така зададеният въпрос, тъй като е възможно втокъщата да използва специалния ред на облагане на маржа и да ви бъде издадена фактура без ДДС.

  Поздрави
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->