Б. Т. Б. Т. Потребител

Договор по чл.67 и чл.70 и последващо допълнително споразумениеЗдравейте,Назначен съм на трудов договор по чл.67 във връзка с чл.70 за 3 месец срок на изпитване.

2 месеца и половина по-късно се прави допълнително споразумение по този трудов договор

за смяна на длъжността.

Започва ли да тече наново този срок на изпитване след допълнителното споразумение?Поздрави!


Отговори

 • Здравейте г-н Талипов,

  Според изискванията на Кодекса на труда,всяка промяна по предварително договорените условия в Трудовия договор,се отразява в Допълнително споразумение към Трудовия договор.

  Допълнителните споразумения най-често се изготвят на основание чл.119 от Кодекса на труда,с изразено писмено съгласие между страните за определено или неопределено време.

  Съгласно чл.70,когато работата изисква да бъде проверена годността на служителя да я изпълнява или когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него,окончателното приемане на работа може да е предшествано от договор със срок за изпитване.В този договор не бива да се подценява обстоятелството в чия полза е уговорката за изпитването.В случаите,когато това не е посочено в договора,се приема,че изпитателният срок е в полза и на двете страни.

  Трудов договор със срок на изпитване може да се сключва само веднъж,когато става въпрос за една и съща работа,с един и същ работник в едно и също предприятие,т.е. да няма промяна в длъжността.В случаите, когато става въпрос за друга длъжност и съществено е променена трудовата функция на работника или служителя,има възможност да бъде договорена клауза с допълнително споразумение за изпитателен срок за новата длъжност.

  Моля имайте предвид, че становището е лично мнение на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,

  Деница Иванова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->