М Христова М Христова учител

Срочен трудов договор и майчинствоЗдравейте!

Работя в училище на срочен трудов договор за една година - до март 2018г. Имам намерение да правя опити за забременяване, но преди това искам да зная дали ако се наложи да изляза в болничен и отпуск по майчинство, договорът ми ще бъде прекратен, когато изтече. Работодателят ми е коректен човек и предполагам, че би подновил договора ми след изтичането му. Но по закон може ли договорът да бъде подновен по време на болничния/майчинството или пък предварително преди датата на изтичане и докато все още съм на работа преди болничния?Отговори

  • Здравейте. Адмирирам начинанието Ви да станете майка ! Но:
    1. След като трудовият Ви договор е срочен, независимо от обстоятелствата, той следва да бъде прекратен след изтичане на срока му.
    2.Законът-в случая Кодексът на труда- упълномощава работодателят/в случая директорът на Вашето училище/ да има инициативата.Това означава, че същият може да сключи с Вас т.н.продължение на договора, а това означава сключване на срочен трудов договор.Няма пречка това да стане за още две години, което е свързано с една вероятно майчиство.
    3.Изхождайки от собствения си опит ще Ви предложа следното: В момента, в който Вие сте в положение на майчинство, да представите съответния документ и да поискате договора Ви да бъде продължен примерно до м.март 2020 г.Разбира се, ако това Ви устройва. Моля за допълнителна информация, ако имате други намерения?

    kazimirc4
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->