Стефка Петрова Стефка Петрова Потребител

Завръщане на работа на титуляр след майчинствоЗдравейте,

Назначена съм на мястото на служителка, която е по майчинство и сега наближава да се връща на работа, но преди това ще си ползва отпуската, която и се полага за 2-те години. В договора ми обаче е посочена конкретна дата на завръщане на служителката, а тя няма да се върне на тази дата, а ще излезе в отпуск.

Какво се случва тогава със мен? Ще ми попречи ли това да изляза на платена борса ако има срок на договора, а аз продължавам да работя? Ако не са ме освободили до дата която е посочена в договора не става ли той автоматично безсрочен?

По кой член в този случай трябва да бъда освободена, за да ползвам една година платена борса? Трудовият ми стаж е 20 години без прекъсване.

Благодаря, лек ден!Отговори

 • Здравейте. Моля да изпишете дословно всичко, което е записано в договора и е свързано със заместването - име и длъжност на титуляра, как точно е описано прекратяването на договора - със завръщането на лицето, към определена дата и т.н. Това ще определи развитието на трудовите Ви правоотношения с работодателя!

  kazimirc4

 • Здравейте,

  Срочния трудов договор, който е сключен за заместване на отсъстващ работник или служител, се прекратява със завръщането на замествания на работа. Под завръщане се има предвид, че титулярът на длъжността реално се връща и започва да изпълнява трудовите си задължения.
  Във вашия случай, реалното завръщане на титулярът може да бъде след ползването на натрупания отпуск.
  Моето мнение е, че посочената конкретна дата за срок на договора е недействителна, тъй като договора е сключен по заместване, а неговия срок не се уговаря предварително. Както казах по-горе, изтичането на срочния договор по заместване се установява с реалното завръщане на замествания и само тогава е налице основанието за прекратяване на договора.

  Срочния договор по заместване може да стане безсрочен, ако договорът не бъде прекратен с изрична писмена заповед в срок до пет работни дни от изтичане на срока на договора, тоест завръщането на титуляра.
  По мое мнение, договорът ви трябва да се прекрати в момента, в който замествания служител се върне на работа, тоест има най-малко един работен ден. Основанието за прекратяване ще бъде чл. 325, ал.1, т.5 от КТ.
  При такова прекратяване ще имате право на обезщетение от Бюро по труда за максимален срок и в максимален размер, и двете определени според трудовия ви стаж и осигурителния ви доход за фонд "Безработица"

  Моля да имате предвид, че изложеното становище е лично мнение на автора!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->