Задай въпрос тук
   Потребител

Неустойка по договор за СМРЗдравейте,

Закупих апартамент от строител. След като платих 90% от сумата и направихме нотариално прехвърляне на имота, остана 10% за плащане когато бъде издадено "Разрешение за ползване" (Акт 16). По искане на продавача направихме нов договор за СМР (Строително-Монтажни Работи), за изпълнение на остатъчните дейности по жилището така че да се завърши по БДС, което е необходимо за издаването на Акт 16. Според договора, изпълнението на всички дейности, включително осигуряването на Акт 16 трябваше да приключи на 30.04.2017. В договора е предвидена неустойка за просрочване в размер на 0.1% на ден върху стойността на неизпълнението, но не повече от 3%. Към днешна дата 09.05.2017 е налице неизпълнение по една от дейностите, както и не-осигуряване на необходимото "Разрешение за ползване" (Акт 16). 

1. Мога ли да считам, че има неизпълнение върху цялата стойност, т.к. няма Акт 16 и не може да се въведе в експлоатация?
2. Дължимата неустойка от страна на продавача/строителя, какъвто и да е размера й, мога ли да я удържа от дължимото от моя страна окончателно плашане при получаване на Акт 16?Отговори

-->