Задай въпрос тук
Ina dimitrova Ina dimitrova ikonomist

Протокол по чл.117 за закупена стока и транспортЗдравейте!
Българска фирма, регистрирана по ДДС, купува стока от Македония и я продава директно в Русия. Наема фирма за транспорт от Македония. Българската фирма издава инвойс на Русия и същевременно издава фактура с нулева ставка по чл.28 от ЗДДС.

Българската фирма задължена ли е да издава протокол по чл. 117 за закупена стока от Македония и кое основание се посочва за нулева ставка? За транспорта разбирам, че трябва да издаде протокол по чл.117 и ставката е нулева. Кой член трябва да се впише?

Същата българска фирма, купува стока от Румъния и я продава директно в Русия. Наема същата фирма за транспорт от Македония. Транспортната фирма едновременно извършва транспорта на стоки от Македония и Румъния до Русия. Първо товари стоката от Македония и после товари стоката от Румъния. В случая българската фирма издава инвойс на Русия и съответно фактура с нулева ставка по чл.28 от ЗДДС. Бъгарската фирма трябва да издава протокол по чл. 117 за закупена стока от Румъния. Начислява ли се ДДС или е нулева ставка и какво основание се посочва в протокола?

Една част от стоката от Румъния се транспортира от румънска фирма до Русия, другата част – от македонската фирма. В протокола по чл.117 за транспорта какво основание се посочва за ДДС?Отговори

Свързани документи със ЗДДС

-->