Б. Т. Б. Т. Потребител

Платен годишен отпуск при нов работодател от 3 месецаЗдравейте.

Право на колко дни платен годишен отпуск имам ако съм на работа при нов работодател от 3 месеца? Имам натрупан стаж повече от 8 месеца.

Поздрави!Отговори

 • Здравейте,

  Както е указано в Наредбата за работното време, почивките и отпуските /НРВПО/
  Всеки служител, който има най-малко 8 месеца трудов стаж, има право да ползува платен годишен отпуск по чл. 155 и 156 КТ. Ако сте придобили 8-месечният трудов стаж през първата година на работа на работника, той има право на платен отпуск за същата година в пълен размер. Когато част от 8-месечния трудов стаж е придобит през двугодишен период, той има право на платен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж за същата такава, а за втората година придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер. Имайте предвид, че следва да отработите поне 10 раб. дни, за да може пропорцианално да имате поне 1 ден платен отпуск. Ако нямате по преценка на работодателя е дали да ви позволи да ползвате отпуск още през седмицата която сте започнали работа.

  Поздрави,
  Адриана Ноева

 • Здравейте,

  Тъй като съгласно Кодекса на труда и НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ минималният размер платен отпуск, който работодателят дъжи на работника е 20 дни. В този смисъл, ако разделите 20 дни (полагаем платен годишен отпуск) на 12 месеац, ще получите 1,66.
  Толкова дни се падат за отработен един месец.

  Във вашия случай, при отработени три месеца, ще имате право на 4,98 дни.
  Броят дни се закръгля на 5 дни в полза на служителя.

  Поздрави,
  Нина Стоева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->