Задай въпрос тук
ayshe alieva ayshe alieva Потребител

Необходим стаж за инвалидна пенсияИмам ли право на инвалидна пенсия със стаж по малко от 5 години?Отговори

 • Здравейте, г-жа Алиева,
  Съгласно чл. 71 КСО право на пенсия за инвалидност имат лицата, които са загубили напълно или частично работоспособността си завинаги или за продължително време. Пенсия за инвалидност се определя на лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане (чл. 72 КСО).
  На основание чл. 74, ал. 1 КСО, право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване придобиват осигурените лица, ако са загубили работоспособността си и имат осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизирането, както следва:
  - до 20-годишна възраст и за слепите по рождение и на ослепелите преди постъпването им на работа - независимо от продължителността на осигурителния стаж;
  - до 25-годишна възраст - 1 година;
  - до 30-годишна възраст - 3 години;
  - над 30-годишна възраст - 5 години.

  Съгласно Чл. 78. Осигурените лица, загубили 50 или над 50 на сто работоспособността си поради трудова злополука или професионална болест, имат право на пенсия за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест, независимо от продължителността на осигурителния стаж.

  Съгласно Чл. 90а. Право на социална пенсия за инвалидност имат лицата, навършили 16-годишна възраст, с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71 на сто.

  Правото Ви на инвалидна пенсия зависи освен от продължителността на осигурителния Ви стаж и от възрастта Ви. В зависимост от степента на увреждане е възможно да отговаряте на условията за получаване на инвалидна пенсия по друг критерии.


  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Соня Чобанова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->