Bojidar Stoqnov Bojidar Stoqnov Потребител

Обезщетение по чл. 222, ал. 3Здравейте,

Ппредстои ми пенсиониране другия месец. Трудовият ми стаж е само при един работодател без прекъсване, следователно ще взема пълното обезщетение по чл.222 ал.3 за пенсия, но как се определя брутното трудово възнаграждение предхождащо месеца на пенсиониране и с какво се отличава от брутното възнаграждение по фиш? По фиш имам:

1.основна заплата 2. трудов стаж 3.дежурства- време на разположение на работодателя 4. извънреден труд по време на разположение 5.извънреден труд на официален празник 6. по чл.70 ал.2 от КТД на НКЖИ .

След като се пенсионирам, поради липса на кадри имам възможност да се върна на същата работа. Ще се признаят ли 37-те години трудов стаж при новото постъпване? Ще мога ли да вземам заплата и пенсия в пълни размери? На какъв трудов договор трябва да съм за да може отработеното време да се признава и прибавя към пенсията?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  по първи въпрос:
  Брутно трудово възнаграждение включва всички плащания, които имат постоянен характер. Това включва Основна заплата, допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит и всички други плащания, които се изплащат постоянно, периодично и са в зависимост единствено от отработеното време.
  Следва да имате предвид, че възнаграждението на извънреден труд, работа на празник и разположения не могат да се считат за възнаграждения с постоянен характер.

  По втори въпрос:
  В случай, че новото ви назначение е на същата длъжност, по него работодателят може да признае както целия трудов стаж, така и само онзи, който е сходен с изпълняваната дейност по новия трудов договор.

  По трети въпрос:
  Няма причина да не можете да получавате заплата и пенсия едновременно.

  По четвърти въпрос:
  Всеки осигурителен стаж, след отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст може да бъде добавен към вече изчисления и пенсията ви да бъде преизчислена. Това става с издаване на УП2 от работодателя, при който работите след отпускане на пенсия, което вие предоставяте в НОИ.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->