Задай въпрос тук
Ани Георгиева Ани Георгиева Потребител

Осчетоводяване на фактура за транспортни разходи, която превишава определен лимитЗдравейте,
Разполагам със заповед на директора за изплащане на гориво на служителите от друг град по утвърден лимит 100лв. Уговорката е те да ми носят фактура, която е на името на предприятието, издадена в брой и платена от тях съответно в брой. Аз след това им превеждам парите по тяхната лична банкова сметка до утвърдения лимит.

Как се отразява фактура в дневниците за покупка, която е на стойност над лимита? Например ако е на стойност 120лв, при мен тя важи за 100лв и аз изплащам по нея 100лв. В дневниците на ДДС трябва да я вкарам със сума 100лв или 120лв?Отговори

 • Здравейте,

  Във вашия случай има изплащане на парични суми за покриване на разходи за превоз с личен транспорт. Между работодателя и служителите са налице парични взаимоотношения и съгласно ЗКПО не попадате в обхвата на Социалните разходи, предоставени в натура. Разходите ще бъдат признати при работодателя като разход по реда на чл. 205 от ЗКПО, но за съжаление ще се обложат на общо основание при посочените лица по реда на ЗДДФЛ като доходи от трудови правоотношения.
  За счетоводни цели ще начислявате разходи за възнаграждение на служители.
  Не е коректно да начислявате разходи за гориво.
  Няма да имате право да ползвате начисления данъчен кредит във фактурите и съответно моят съвет е да не ги вкарвате в дневниците за ДДС.

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->