Надежда Иванова Надежда Иванова Счетоводител

Начислен ДДС във фактура от ЕСЗдравейте,
Фирма с основна дейност търговия с автомобили и регистрирана по ДДС в България, закупува МПС - втора употреба от фирма регистрирана по ДДС в Германия. Въпросният доставчик е категоричен, че ще начисли ДДС във фактурата за продажба въпреки условията за ВОП.

Как ще отразя в дневник покупки и дневник продажби въпросната фактура? Трябва ли да бъде съставен протокол по чл. 117? Имам ли право по някакъв начин да възстановя въпросното ДДС платено в Германия? При последваща продажба на МПС в България, коя сума би следвала да се счита за данъчна основа, тази която е платена на Доставчика без ДДС или пълната сума с начисленото ДДС?Отговори

 • Здравейте,

  Има два варианта за третиране на сделката, тъй като говорим за стока втора употреба. Да се третира от българска страна като ВОП, след като от Германия го третират като ВОД или да имате начислен ДДС само върху маржа.

  В ситуацията, при която имате ВОП трябва да получите фактура с нулева ставка ДДС, т.е да платите на доставчика само сумата на актива. В този случай Вие имате задължение да си самоначислите 20 % български ДДС,

  В ситуацията, при която имате облагане само на маржа - нямате основания да си самоначислите ДДС с протокол по чл.117 от ЗДДС. Като при последваща продажба на актива, отново ще обложите маржа.

  Имате право на данъчен кредит, ако сте ползвали транспорт за автомобила от Германия до България

  Моля имайте предивд, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->