Задай въпрос тук
Христо Райков Христо Райков Счетоводител

Прехвърляне право на собственост върху автомобил по финансов лизинг между лизингодателиЗдравейте,
Лизингодател „Х“ има сключен договор за финансов лизинг с лизингополучател Фирма „Y“ на стойност 206 000 лв. с ДДС. Издадена ф-ра от лизингодателя „Х“ на Фирма „Y” за цялата стойност по лизинговия договор за 171 666.67 лв., при което лизингополучателя ползва данъчен кредит за цялата стойност на договора.

След 6 месеца лизингополучателя Фирма „Y“ решава да прехвърли лизинга към друг Лизингодател „Z“, който купува автомобила от Лизингодател „Х“ за 210 000 лв. с ДДС. Лизингодател „Х“ издава кредитно известие за останалата част от непогасената главница към лизингополучателя Фирма „Y” на стойност 120 300 лв. с ДДС.

На основата на кредитното известие лизингополучателя Фирма „Y” връща ползвания данъчен кредит по лизинговия договор,но само до размера на непогасената главница.

Трябва ли Фирма „Y” да коригира данъчния кредит, който е ползвала за погасената част от лизинговия договор? С какъв документ?

Пояснявам, че Лизингодател „Z“ издава фактури с ДДС за първоначалните вноски по договора, които вече са платени към Лизингодател „Х“.Отговори

 • Здравейте, г-н Райков,

  Във Вашия случай основание за извършване на корекция за ползван данъчен кредит е изменение на данъчната основа. Тук не е налице пълно разваляне на сделката, а само намаление на дължимото от получателя възнаграждение по доставката.

  3а стоките или услугите, които са дълготрайни активи по смисъла на ЗКПО, корекция на ползвания данъчен кредит се извършва по реда на чл. 79, ал. 6 от ЗДДС. Съгласно чл. 79, ал. 4 от ЗДДС, корекцията се извършва в данъчния период, през който са възникнали съответните обстоятелства, чрез съставяне на протокол, който се отразява в дневника за продажбите и справката-декларация за този данъчен период.

  В допълнение Лизингодател Z няма основание да издава фактури за суми, които не би следвало да му бъдат изплатени.

  Поздрави!

  ----
  Това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер. • Благодаря много!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->