Задай въпрос тук
Христо Райков Христо Райков Счетоводител

Прехвърляне право на собственост върху автомобил по финансов лизинг между лизингодателиЗдравейте,
Лизингодател „Х“ има сключен договор за финансов лизинг с лизингополучател Фирма „Y“ на стойност 206 000 лв. с ДДС. Издадена ф-ра от лизингодателя „Х“ на Фирма „Y” за цялата стойност по лизинговия договор за 171 666.67 лв., при което лизингополучателя ползва данъчен кредит за цялата стойност на договора.

След 6 месеца лизингополучателя Фирма „Y“ решава да прехвърли лизинга към друг Лизингодател „Z“, който купува автомобила от Лизингодател „Х“ за 210 000 лв. с ДДС. Лизингодател „Х“ издава кредитно известие за останалата част от непогасената главница към лизингополучателя Фирма „Y” на стойност 120 300 лв. с ДДС.

На основата на кредитното известие лизингополучателя Фирма „Y” връща ползвания данъчен кредит по лизинговия договор,но само до размера на непогасената главница.

Трябва ли Фирма „Y” да коригира данъчния кредит, който е ползвала за погасената част от лизинговия договор? С какъв документ?

Пояснявам, че Лизингодател „Z“ издава фактури с ДДС за първоначалните вноски по договора, които вече са платени към Лизингодател „Х“.Отговори

Свързани документи със ЗДДС