Добринка Димитрова Добринка Димитрова счетоводител

Увеличение на заплата по време на болниченЗдравейте, главен счетоводител съм в училище и сега предстои пенсиониране на учителка, която е в болнични от четири месеца. От 01.01. имаме увеличение на работните заплати и знам , че трябва да има отработени дни, за да и се увеличи заплатата. Но в същото време тя иска след свършване на последния болничен на 27.04., да си пусне платен отпуск и след това предизвестие за прекратяване на трудовия договор. Въпросът ми е трябва ли да дойде на работа и за колко дни, за да и бъде увеличена заплатата или въобще няма да има право на това увеличение.

Предварително Ви благодаря.


Отговори

 • Здравейте,

  Единствената хипоптеза, при която работодателят може едностранно да изменя условията на трудовото правоотношение, без да е нужно съгласието на служителя, е когато увеличава трудовото му възнаграждение.
  В този смисъл дали служителят е в болничен или в отпуск, ако работодателят увеличи заплатат му, няма да влезе в нарушение на трудовото законодателство.

  Друг е въпросът, ако съгласно някой от действащите в училището вътрени правилници, работодателят е уговорил тази хипотеза по различен начин.

  Поздрави,
  Нина Стоева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->