Стефка Георгиева Стефка Георгиева социален работник

ЗаместванеЗдравейте, работя като социален работник в Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. От началото на м. януари т.г. директорът на Дома е в болничен и аз го замествам, като е известно още колко време ще отсъства. Зная, че съгласно КТ ми се полага заплащане за заместването и попитах работодателя си, но след консултация с юриста, който обслужва социалната услуга, ми отговориха, че след като в длъжностната ми характеристика е записано, че при отсъствие на директора го замествам аз, нямам право на такова заплащане. Моля, да ми отговорите дали е така. Благодаря предварително за отговора


Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно чл. 259 от КТ, когато работник или служител изпълнява длъжност или работа на отсъствуващ работник или служител, той ползва правата за тази длъжност или работа, включително и трудовото възнаграждение, ако това е по-благоприятно за него. Ако той изпълнява през това време и своята работа или длъжност, има право и на допълнително трудово възнаграждение, което се уговаря между страните по трудовото правоотношение.

  От посочените по-горе права не може да се ползва работник или служител, който по длъжност е заместник на отсъствуващия.

  Смятам, че единствената ситуация, при която нямате право на описаните по-горе привилегии, е ако сте назначена на длъжност зам.дирекетор.

  Във всеки друг случай имате право на по-благодаприятното трудово възнграждение.

  Друг е въпросът, че посочената по-горе зааконова уредба няма задължителен характер. Т.е. това е повелителна норма, а не диспозитивна (задължителна).

  В този смисъл, ако работодателят откаже да ви предостави описаните по-горе права, бихте могла да сезирате Инспекция по труда.

  Поздрави,
  Нина Стоева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->