Ивелина Стефанова Ивелина Стефанова Потребител

Паричен поток - косвен методЗдравейте,
Интересува ме, ако предприятие има начислен корпоративен данък 500 хил.лв., но изплатен корпоративен данък през годината 700 хил. лв. (в това число и авансова вноска). Kак трябва да се отразят тези суми в паричния поток по косвен метод?Отговори

 • Здравейте,

  Изплатените суми за корпоративен данък винаги се изваждат когато изготвяме отчет за паричните потоци по индиректния метод. Важно е да отбележим, че ако има възстановен корпоративен данък, то тези суми се прибавят.

  Що се отнася до начисленият корпоративен данък, то отговорът на този въпрос зависи от тоа от каква база започаваме да правим отчета. Ако започнем от база "печалба преди данъци", то тогава няма да коригираме за начисления данък от печалбата. Ако обаче започваме от база "печалба след данъци", то тогава трябва да прибавим стойността на начисления данък.

  Поздрави,
  Димитър Пашов
 • Здравейте,

  Благодаря Ви за изчерпателния отговор!

  А дали (и по-скоро как) трябва да се отразят в отчета по индиректен метод актюерските печалби/загуби, разхода/икономията по отсрочен данък и провизиите за неизползвани годишни отпуски?

 • Здраевйте,

  С въпросните пера трябва да се преобразива, защото те са "немарични" разходи/приходи. Тоест ги елиминирате по същия начин, както елиминирате аморцизацията.

  Поздрави,
  Димитър Пашов
 • Благодаря Ви!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->