Antonina Dimova Antonina Dimova Потребител

Прекратяване на срочен трудов договорЗдравейте!
На 31.03.2017 изтича срочният ми трудов договор, подписан от мениджъри, които поначало са в чужбина. Кой трябва да подпише заповедта за прекратяване на договора, пак ли те или може и шефката на тукашния офис?

През време на трудовото правоотношение (4 месеца и половина, считано от 15.11.2016 г.) не съм ползвала платен отпуск, а ми се полагат и допълнителни дни във връзка с това, че договорът е сключен за ненормирано работно време: 20 + 5 = 25 дена общо за 1 година. Колко дена трябва да ми се изплатят с последната заплата?

На 5-ти април тази година ще трябва да постъпя за 3 дена в болница за изследвания. Полагат ли ми се болнични за тези 3 дена, въпреки че срочният ми трудов договор ще е изтекъл тогава? Нямам право на обезщетение за безработица, защото не са минали 3 години от последното ползване на такова.Отговори

 • Здравейте!

  1. Ако шефката на офиса е упълномощена и тя може да подпише заповедта за освобождаване.
  2.Платената отпуска се изчислява пропорционално на отработеното време, като за посочения период , Ви се полагат девет дни платен отпуск, който при прекратяване на трудовия договор работодателя, трябва да ви ги изплати съгласно чл.224 ал.1 от КТ.
  3.Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни.Ако ви се издаде болничен лист за временна неработоспособност, Вие трябва да го представите на вече бившия Ви работодател. Той е длъжен да подаде необходимите документи в НОИ.


  Поздрави!

  Даниела Стоименова
 • Много благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->