Р Огнянова Р Огнянова Потребител

Срочен договорЗдравейте,

В момента съм на срочен договор по чл.119 във връзка с чл.68 т.1 ал.1 съгласно допълнително споразумение към договор със срок на изпитване. Малко преди да изтече срока на изпитване работодателя прецени, че иска да продължи изпитатлния срок, но тъй като максималния срок по договор според КТ е 6 месеца ми каза да пусна молба за срочен договор за 3 месеца.

Когато изтече този договор реално приключват трудовите взаимоотношение без предизвестие. Имам точка, че срока на предизвестие при прекратяване на трудовия договор се определя съгласно Кодекса на труда.

Какво всъщност се случва, когато този срок настъпи? Освен това не съм сигурна дали искам да продължа взаимоотношения с работодателя, т.е реално ако ми предложат да пусна нова молба за постоянен договор мога да откажа и релано договора да приключи на съответната дата. И ако договора стане постоянен това ще стане с допълнително споразумение към настоящия договор или с нов договор?

Предварително Благодаря!
ПоздравиОтговори

  • Здравейте!

    От това, което описвате разбирам, че сте пуснали молба за удължаване на срока на договора с още три месеца. Следователно, след като изтече срока на договора, ако останете да работите 5 или повече работни дни без писмени възражения от страна на работодателя, то договора се превръща в договор за неопределено време.
    Ако, не желаете да работите при този работодател след изтичане на договора, работодателят трябва, да ви освободи по чл.325,ал.1,т.3 от КТ поради изтичане на срока на договора. За неизползваният платен отпуск при прекратяване на договора работодателят Ви дължи обезщетение съгласно чл.224 от КТ.

    Поздрави!

    Даниела Стоименова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->