Петинка Костова Петинка Костова Потребител

Напускане на работа след майчинствоЗдравейте,

Към момента съм по майчинство във втората година. Ще напускам работа, тъй като се установявам да живея в друг град. Имам неизползван платен годишен отпуск за целите 2015 и 2016 год. и за 2017 год., съответно до който месец ще съм на работа.

Възможно ли е да се върна на работа директно с отпуск (без реален работен ден), защото предполагам, че работодателя ще иска да я използвам, а не да я изплати?

Може ли по време на тази отпуска да тече и предизвестие за напускане на работа?

В случай, че НЕ намеря работа през този период мога ли да ползвам Обезщетение за безработица и ако да - как се изчислява надника (от края на януари 2015 излезнах в болнични, след което в майчинство от 1.08.2015 г.) и по какъв начин трябва да бъда освободена от работа?

В кой случай ще ми се полага половин майчинство (мисля да давам дъщеря си на Детска ясла)?

Благодаря предварително!Отговори

  • Здравейте !

    Да, за времето през които сте в отпуск по майчинство имате право на 20 работни дни платен отпуск за всяка една календарна година. Когато решите, че искате да ползвате платен годишен отпуск след изтичане на майчинството е нужно да подадете молба до работодателя за използване на натрупалата се отпуска, която да ползвате веднага след като изтече майчинството, без да е нужно да се връщате на работа. Но за това е нужно да получите разрешение от вашият работодател. Без той да е издал заповед за ползване на платен отпуск вие нямате право да го ползвате и да отсъствате. В противен случай ако не се явите на работа след изтичане на майчинството отсъствията ви ще се считат за самоотлъчка, а това може да доведе до дисциплинарно уволнение.

    Възможно е по време на използването на платен годишен отпуск да подадете молба за прекратяване на трудовия договор, като се съобразите с нужния срок за предизвестие от ваша страна, ако такава клауза има заложена в трудовия ви договор.

    Съгласно чл. 224, ал.1 от КТ при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност. В заповедта за прекратяване на трудовия договор работодателят трябва да запише какви обезщетения се полагат на работника и тяхното парично изражение. Полагащото Ви се обезщетение трябва да бъде отразено във ведомостта за заплати за последния месец, в който сте се водили на работа във фирмата.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->