Нелина Николова Нелина Николова счетоводител

Авансово плащане при ВОПЗдравейте,
Фирма, регистрирана по ЗДДС получава фактура с дата 27.01.2017г. от немска фирма, също регистрирана по ДДС за авансово плащане на машина, която все още не е доставена. Плащането е извършено на 14.02.2017 г. С каква дата трябва да бъде издаден протокол по чл. 117?Отговори

 • Здравейте,

  Според ЗДДС данъчното събитие при ВОП за получателя на стоката възниква при приключване на транспорта на територията на страната, а данъкът става изискуем при получаване на фактурата или 15-то число на месеца, следващ месеца на данъчното събитие.

  Отново в закона е посочено, че получаването на фактура за авансово плащане при ВОП не поражда изискуемост на данъка, т.е. независимо от плащането на аванс и от неговото фактуриране, той не се отразява в данъчните регистри по ЗДДС на участниците в сделката. Това ще стане при реалнтото получаване на стоката.

  Вие ще сте задължени да си самоначислите ДДС върху цялата стойност на получената стока в периода на получаването й и тогава ще имате право да упражните и правото си на данъчен кредит, ако с придобитите стоки извършвате облагаеми доставки.

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->