Диляна Петрова Диляна Петрова Потребител

Преминаване на 6-часов работен денОт 4г.работя в голяма верига магазини. Имам постоянен трудов договор, който е за 8-часов работен ден. Сега започнаха да ни привикват всички да се подписваме на 6 часа. Какво ще стане, ако откажем да се подпишем за 6 часов работен ден?Отговори

 • Здравейте. Без Ваше съгласие не може законово да се променят условията на сключения трудов договор?! По логиката на отношенията работодател-работник в страната, вероятно ще последва натиск да бъде прието намаленото работно време. При отказ може да се очакват стъпки за прекратяване на ТД с несъгласните.
  Каква може да бъде защитата тук?
  1. Ако се преминава действително към намаление на реалното работно време на работещите,по силата на изискванията на чл.7 от Кодекса на труда, работодателят е задължен да информира работещите за настъпващите в условията на труд и заплащане промени. Информацията е предназначена за представителите на работещите, излъчени от общото събрание на същите?! Впрочем, по силата на чл.130г от КТ, при отказ да бъде дадена/след като е поискана/съответната информация за необходимите промени, се сигнализира Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" за неспазване на трудовото законодателство.

  2.Ако фиктивно се преминава към намалено работно време/целите са ясни/ трябва незабавно да се информира Инспекцията по труда в областта, която да поеме удара от страна на работодателя. Защото е налице незаконна промяна условията на трудовия договор/и/.
  Бих искал да изтъкна, че само единни действия, или поне наличие на трудово-правно грамотно лице, могат да бъдат печеливша позиция! Трябва да се действа бързо?!
  Впрочем-какво знаете за възможното намаление на работното време във въпросната верига магазини. По-вече данни биха ми били от полза по казуса!

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->