Задай въпрос тук
Стефан Христов Стефан Христов Потребител

Назначаване на работник по заместванеЗдравейте.

През последните няколко години поради редица от тежки заболявания и операции, 3-ма от общо 5 човека често ползват отпуск по болест. Понякога се случва да отсъстват до 6-10 месеца, като в началото на всеки месец преставят болничен лист за предстоящия месец (без да е ясно до кога). След като изтече последния болничен лист идват за месец-два на работа и всичко се повтаря.

Има ли законово основание за неясен период на отсъствие да поискаме назначаване на служители по заместване на титулярите на трудов договор?Отговори

 • Здравейте,

  Според Кодекса на труда (чл. 119) трудовото правоотношение може да се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време.

  В този смисъл законът позволява на работодателя при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава.
  Посочента по-гооре промяна се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното състояние на работника или служителя.
  Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответствува на неговата квалификация, когато това се налага по непреодолими причини.

  Бихте могли да счетете, че елипсата на достатъчно кадри (породена от използвания болничен) свидетелства за производствена необходимост, поради което е нужно едно лице да извършва за определен период от време друга работа.

  За по-обстоен коментар е необходимо да бъдат прегледани относимите към казуса документи.

  Поздрави,
  Нина Стоева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->