Потребител

Неподадена декларация по чл. 50 от ЗДДФЛЗдравейте!Лице е назначено по граждански договор през ноември 2014 г., но тъй като работодателят изтъква аргумент, че е сменил 3-ма служители за 3 месеца на същата позиция, казва на лицето, че този месец ще бъде пробен за него, договорът няма да бъде обявен никъде и няма да се удържат осигуровки и данък по ЗДДФЛ. Лицето в крайна сметка остава на работа и за декември 2014 г. има сключен нов граждански договор като с писмена декларация заявява, че иска да му бъде удържан данъка. Хонорарът е изплатен през януари 2015 г. и лицето подава декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2015 г. като посочва доходите си през годината, вкл. и тези по договора от декември 2014. Сега обаче назначават проверка на въпросното лице, защото работодателят е посочил договора от ноември 2014 г. в справката по чл. 73.

От кога започва да тече давностният срок и има ли начин лицето да докаже, че не е знаело за задължението си по този договор и да избегне налагането на глоба?

Благодаря ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  За времето през, което сте работили на граждански договор, при поискване от Ваша страна работодателят е длъжен да ви издаде Служебна бележка по чл.45, а в случай че не поискате срокът е до до 15-ти април на следващата година.

  От така изложената информация, според мен, или работодателят не ви е издал/предоставил служебна бележка за доходите Ви през м. ноември, или е пропуснал да декларира доходите Ви през м. декември. Начинът, по който може да докажете кога е изплатен доходът Ви е на база Служебната бележка по чл.45 от ЗДДФЛ.

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->