Задай въпрос тук
Violeta Simova Violeta Simova Потребител

Обезщетение от борсата след прекратяване на срочен трудов договорЗдравейте,
В момента съм на срочен трудов договор, който изтича след една седмица. По кой член трябва да ме освободят, за да мога да отида на борсата? Аз съм майка на дете на 18 месеца? Мога ли след изтичането му да отида на борсата и какво обезщетение мога да получа? От 10 години нямам прекъсване на трудовия ми стаж.Отговори

 • Здравейте !

  При изтичане срока на договора основанието за неговото прекратяване е чл.325, ал.1, т.3 от КТ.

  При прекратяване на трудов договор на основание чл.325, ал.1, т.3 от Кодекса на труда имате право на пълно обезщетение от бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.

  От 01.01.2017 г. периодът на паричното обезщетение за безработица на лицата, чието осигуряване е прекратено след 31 декември 2016 г., се определя както следва:

  Осигурителен стаж с осигуряване за безработица Период за изплащане
  за времето след 31 декември 2001 г. (години) на обезщетението (месеци)
  до 3 4
  3 до 6 6
  6 до 9 8
  9 до 12 10
  над 12 12


  На основание чл.54б, ал.1 от КСО дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година. За 2017 г. този размер е 7,20 лв.

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->