Violeta Simova Violeta Simova Потребител

Обезщетение от борсата след прекратяване на срочен трудов договорЗдравейте,
В момента съм на срочен трудов договор, който изтича след една седмица. По кой член трябва да ме освободят, за да мога да отида на борсата? Аз съм майка на дете на 18 месеца? Мога ли след изтичането му да отида на борсата и какво обезщетение мога да получа? От 10 години нямам прекъсване на трудовия ми стаж.Отговори

 • Здравейте !

  При изтичане срока на договора основанието за неговото прекратяване е чл.325, ал.1, т.3 от КТ.

  При прекратяване на трудов договор на основание чл.325, ал.1, т.3 от Кодекса на труда имате право на пълно обезщетение от бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.

  От 01.01.2017 г. периодът на паричното обезщетение за безработица на лицата, чието осигуряване е прекратено след 31 декември 2016 г., се определя както следва:

  Осигурителен стаж с осигуряване за безработица Период за изплащане
  за времето след 31 декември 2001 г. (години) на обезщетението (месеци)
  до 3 4
  3 до 6 6
  6 до 9 8
  9 до 12 10
  над 12 12


  На основание чл.54б, ал.1 от КСО дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година. За 2017 г. този размер е 7,20 лв.

  Анелия Петрова
 • След прекратяване на срочният договора от страна на работодателя имам ли право на обезщетение ?
 • Здравейте !

  Срочният трудов договор не се прекратява нито от страна на работодателя, нито от страна на работника. Срочният трудов договор се прекратява поради изтичане на неговия срок, който е определен при неговото сключване.

  При изтичане срока на договора основанието за неговото прекратяване е чл.325, ал.1, т.3 от КТ.

  При прекратяване на трудов договор на основание чл.325, ал.1, т.3 от Кодекса на труда имате право на пълно обезщетение от бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.

  От 01.01.2018 г. периодът на паричното обезщетение за безработица на лицата, чието осигуряване е прекратено след 31 декември 2017 г., се определя както следва:

  При осигурителен стаж с осигуряване за безработица за времето след 31 Декември 2001 г.:
  При осигурителен стаж до 3 години - 4 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж от 3 години и 1 ден до 7 години - 6 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж от 7 години и един ден до 11 години - 8 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж от 11 години и един ден до 15 години - 10 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж над 15 години - 12 месеца обезщетение

  Анелия Петрова
 • Здравейте,
  преди 20 дни бях дисциплинарно уволнен. Десет дни след това започнах работа в една фирма за извършване на определена работа за срок от един месец т.е. в момента съм на срочен трудов договор за 1 месец /в периода между датата за уволнение и датата на сключване на срочния договор нямам регистрация в бюрото по труда/. Въпросът ми е, ще имам ли право на обезщетение за безработица по Чл. 54б от КСО. Имам не прекъснат осигурителен трудов стаж над 15 години и не съм ползвал обезщетение за безработица от НОИ в последните 7 години? В изчисляването на размера за обезщетение по Чл. 54б от КСО освен брутната заплата по договор включват ли се и брутните възнаграждения от клас прослужено време, бонуси и др. / пример, основна заплата по договор 1 000 лв., клас прослужено време - 100 лв. и бонус 300 лв. или обща брутно възнаграждение - 1 400 лв./?
  Предварително Ви благодаря.
  С уважение: Васил Манев
 • Здравейте!Дъщеря ми до м.09.2018 беше в майчински.Детето през м.10.2018 стана на 2 години.Дъщеря ми поднови работата си във фирмата осигурител по чл.114 КТ -ТД не повече от 5 работни дни в месеца,което не се признава за трудов,а само за осигурителен стаж от м.09.2018.През м.06.2019 подаде Молба за напускане,която беше одобрена от управителят.Подаде необходимите документи в БТ и Агенция по заетостта.Днес получи отказ по чл.54а от КСО на основание чл.54ж,ал.1 и във връзка с чл.54а,ал.1 от КСО.мотиви:Лицето няма осигуряване във фонд Безработица за 12 месеца от последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването,Лицето е с осигуряване във фонд Безработица 10 мес. и 16 дни през последните 18 месеца.Питам!Къде отиде осигуряването като майка до навършване на 2 години на детето?къде отиде чл.54а,ал.2,т.1,защото тя до м.10.2018 беше в платен отпуск за отглеждане на дете.Защо не и зачитат тия месеци,а само 10 мес. и 16 дни? С Уважение - Жечкова
 • Здравейте! Извинявам се ако въпросът ми не е за тука!
  Март месец тази година се върнахме от чужбина и мъжът ми се записа в Бюрото по труда за парично обещитение,понеже има 3 г. стаж там. Все още чакаме решението от НАП. Днес от бюрото по труда са го задалжили да почне веднага на работа, в противен случай нямали да му отпуснат никакво обещитение.. (което по закон му се полага) ! Та въпроса ми е как трябва да постъпи в този случай? От Бюрото по труда имат ли право да го задалжават? Повтарям, че още чака решение.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->