Лора Константинова Лора Константинова Потребител

Относно командировка на собственикЗдравейте,собственик на фирма сключва договор с фирма от ЕС, съгласно който следва да извъшва софтуерни услуги, но се изисква собственика да работи в офис на фирмата в страна от ЕС. За целта собственика наема апартамент в съответният град в Белгия. Договора е за период от 6 месеца с опция да може да бъде продължен, ако са доволни от съвместната работа. Фирмата е създадена единствено заради този договор, не искаха да го назначат на трудов договор при тях, а изискваха да има регистрирана по ЗДДС фирма. Съответно фирмата е регистрирана по чл.97. Към момента собственика се осигурява като самоосигуряващо се лице. Имам следните въпроси по отношение на така оформеният договор:1. Следва ли да се вади А1 за самоосигуряващото се лице?

2. Предвид това, че фирмата е ЕООД и собственика не може да сключи трудов договор сам със себе си, то как следва да се осигурява собственика за да е приравнен на условията в ЕС?

3. Може ли като собственик на фирмата да получава командировъчни?

4. Може ли наема на апартамента да минава за разход на фирмата?


Отговори

 • Здравейте,

  1. Самостоятелно заето лице в България, което временно ще извършва дейност на територията на друга държава–членка уведомява за ситуацията компетентната териториална дирекция ТД на НАП (какъвто е и Вашият случай). Уведомяването се извършва с формуляр Окд-238. След като получи уведомлението и ако са изпълнени изискванията, НАП издава удостоверение А1.
  2. Формуляр А1 доказва, че при работата в чужбина СОЛ остава осигурено в България. Съответно го освобождава от задължения за осигуровки по законодателството на приемащата държава-членка.
  3. За да бъде признат разход за пътуване и престой, в полза на собственик на ЕООД/ООД следва да е налице договорно отношение с лицето:
  • трудов договор,
  • граждански договор или респ.
  • договор за управление и контрол.
  4. Наемът на апартамента може да минава като разход на фирмата, ако собственикът полага личен труд и този разход ще се отчита като част от възнаграждението му.

  За справка: чл. 33 от ЗКПО, Регламент (ЕО) № 987/2009, чл. 204 от ЗКПО
  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Кристина
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->