vania dimitrova vania dimitrova Потребител

Разяснение за връщане на стокаЗдравейте!

Моля за малко разяснение. През м. Октомври 2016 г. фирмата е закупила стока от Сърбия и изнася за Русия. Тази стока за руската фирма на практика се изплозва като материали за производството им. Но се оказва, че голяма част от тези материали не съответстват на изискванията на техните машини. Сега трябва да върнем на сръбската фирма стоката. Това означава ли, че ние трябва да я продадем на сръбската фирма, от която сме я закупили и съответно трябва да издадем инвойс за тях и данъчна фактура за счетоводни цели.

Предварително благодаря!

Успешна седмица!

ДимитроваОтговори

 • Здравейте,

  Всъщност става въпрос за рекламация на стоки от Ваш клиент към Вас и от Вас към доставчика. Във фактическата обстановка липсват подробности и еднозначен отговор не може да бъде даден. Става ясно, че Вие признавате рекламацията на Руската фирма, но не е ясно дали Сръбската го прави спрямо Вас.
  В хипотезата на призната от сръбската страна рекламация, Вие не трябва да третирате върнатите стоки като доставка и съответно да издавате Фактура за тях. Сръбския контрагент ще трябва да Ви издаде кредитно известие, защото реално се анулира доставката.
  Съществува и хипотеза, при която сръбският контрагент не признава рекламацията, защото според него е изпълнил условията на доставката, но се е съгласил да закупи стоките обратно, например на по-ниска цена, като отделна доставка. Само в този случай ще трябва да издадете фактура.

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->