Задай въпрос тук
Анастасия Филипова Анастасия Филипова Здравен медиатор

Необходими документи при ползване на ученически отпускЗдравейте,

Студентка съм първи курс КСТ задочно. Изкарах всички очни занятия за летен семестър без едно. По този един предмет нямам заверка. Сега през януари 2017 трябва да ходя само на нейните лекции за да ми завери и да си заверя по този начин целият семестър, който обаче е за 2015/2016 г., а ще ходя на лекции през 2017-та за няколко конкретни дати.

След като едва ли не излиза, че повтарям дисциплина, а всъщност аз ще я карам за първи път, мога ли да взема някакъв вид ученически отпуск за тези дни?


И когато съм в ученическа отпуска за да карам семестъра, след като го приключа трябва ли да докажа с някакъв документ на работодателят си че съм била на очните? И ако да - с какъв и от къде трябва да го взема?Отговори

 • Здравейте,

  Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година. В случай, че нямате съгласието на работодателя си, нямате право на този отпуск. Когато съгласие на работодателя не е дадено, работникът или служителят, който учи в средно или във висше училище без откъсване от производството, има право на неплатен отпуск в размерите, определени по чл. 171 от Кодекса на труда.
  Съгласието на работодателя се дава в писмена форма.

  Отпуските на учащите се без откъсване от производството се разрешават от предприятието въз основа на документ, издаден от съответното учебно заведение, удостоверяващ дните на заетост с учебни занятия или изпити. След ползуване на отпуск за присъствие на учебни занятия и явяване на изпити работникът и служителят е длъжен да представи студентска (ученическа) книжка или друг документ от учебното заведение за удостоверяване посещението на учебните занятия и явяването на изпит, най-често това е Уверение с изходящ номер и печат от Учебен отдел на висшето учебно заведение, което удостоверява в кой семестър и факултет на конкретния университет е студент работника/служителя. При заявяване на ползване на правото на отпуск, също следва да се представи Уверение от университета за какво и в какъв период ще се ползва отпускът.

  За справка: чл. 169 - 171а от Кодекса на труда

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Димона Стоянова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->