Zvezdelina Teneva Zvezdelina Teneva Продавач-консултант

Прехвърляне на неизползвана отпуска при новия работодателОт миналата година имам 5 дни отпуска, но при напускането ми не ми я изплатиха, понеже съм нямала изработено последното 3-месечие.

Това така ли е и имам ли право да си я взема при новия работодадел при който работя 2 месеца? И имам ли право да да си взема отпуската за 2017г. като все още съм на 6 месеца изпитателен срок?Отговори

  • Здравейте !

    При прекратяване на трудов договор имате право на обезщетение от работодателя за неизползван полагаем платен годишен отпуск.

    При новия работодател имате право на платен отпуск пропорционално на прослужените месеци в новата фирма. Нямате право да прехвърляте неизползваните дни платен отпуск от първия работодател, защото той е бил длъжен да ви ги изплати като обезщетение към полагащите ви се дни при втория работодател.

    Въпреки, че при втория работодател имате 6 месеца изпитателен срок и той още не е изтекъл вие имате всички права и задължения, каквито биха били ако работехте на постоянен трудов договор, включително и правото на платен и неплатен отпуск, отпуск по болест и др. Вече сме в 2017 г. и ако продължавате да работите значи, че имате право на платен годишен отпуск за 2017 г., но за да го ползвате ефективно трябва да получите разрешение от вашия работодател.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->