Валя Панталеева Валя Панталеева Потребител

Документи относно майчинство и втора бременностЗдравейте!

Какви са документите, които трябва да бъдат представени на работодател заедно с 45-дневния болничен преди раждане на второ дете, когато майката е в отпуск по майчинство?

Благодаря много!Отговори

 • Здравейте,

  Ако началото на отпуска за бременност и раждане се осъществи по време на отпуската за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, то обезщетението за отглеждане се прекратява, защото вече реално няма такъв отпуск, а започва да тече отпуск за бременност и раждане. В този смисъл след като не се ползва отпуск за отглеждане на дете, майката има право на 50 % от обезщетението за него и тези 50 % се изплащат заедно с обезщетението за бременност и раждане до навършване на 2 години от предходното дете. Задължително условие, за да се изплаща това обезщетение е да бъде подадено заявление-декларация. В три работни дни от началото на разрешения отпуск за бременност и раждане за второто ви дете трябва да подадете пред работодателя си Декларация за промяна на обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения, приложение № 12 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО. Работодателят трябва да представи декларацията, приложение № 12 в съответното ТП на НОИ също в срок 3 работни дни от получаването му от Вас.
  Освен това за получаване на гореспоменатото обезщетение вие трябва да попълните и подадете пред работодателя си заявление-декларация, приложение № 4 към чл. 5 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО, а от негова страна работодателя трябва да я представи в ТП на НОИ.

  За справка: чл. 54 от КСО, чл. 54, ал. 1 от КСО, чл.163 от КТ, чл.164, ал.5 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->