ирина иванова ирина иванова оперативен мениджър

Прекратяване на договор поради забавено плащанеЗдравейте,

Работя на безсрочен трудов договор от 1,5 г. Работодателят редовно забавя изплащането на работната заплата. В трудовия ми договор е упомената дата за краен срок на плащане, 12-то число на месеца.

По кой член мога да напусна? И на коя дата за да мога да получавам обезщетение за безработица? Какво ще ми дължи работодателя като обезщетение?Отговори

  • Здравейте !

    След като в трудовия договор е записано, че работната заплата се изплаща до 12-то число, това означава, че тя се изплаща в периода от 1-во до 12-то число на месеца, но задължително последния ден за изплащане е 12-то число. Когато 12-то число е неработен ден се счита, че последния ден за изплащане на заплата е в понеделник и това не се счита за забавяне.

    На основание чл.327 от КТ имате право да напуснете без да дължите предизвестие ако вашият работодател забави изплащането на трудовото ви възнаграждение. За целта е нужно писмено да го уведомите за това ваше решение като цитирате основанието на база на което искате да прекратите трудовия си договор и от коя дата да се счита прекратяването.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->