Татяна Димитрова Татяна Димитрова Потребител

Прекратяване на срочен трудов договорПодписах срочен трудов договор за 6 месеца, в който има клауза за 3-месечно предизвестие. Моля, дайте ми компетентен съвет какво следва ако след изтичане на срочния договор реша да напусна и какво се случва с предизвестието? Ще дължа ли нещо на работодателя, или след изтичане на срочния трудов договор трябва да остана още 3 месеца, докато изтече предизвестието?

И още едно питане: ако реща да прекратя по-рано от 6 месеца срочния си трудов договор, какви са вариантите за мен?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте !

  След като изтече срокът на трудовия договор той се прекратява на основание чл.325, ал.1, т.3 от Кодекса на труда - Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие с изтичане на уговорения срок. Това означава, че на датата на която изтича трудовия договор той се прекратява и нито вие дължите предизвестие на работодателя, нито той на вас.

  Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора. Съгласно чл.220 от КТ страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието. Т.е ако решите да напуснете по-рано може да не изработите предизвестието, което дължите, но в този случай ще дължи обезщетение на работодателя за толкова дни, с колкото не сте спазили предизвестието.

  Анелия Петрова
 • Благодаря сърдечно за отговора! Във връзка с питането ми, може ли да ме консултирате при така подписания срочен договор кога трябва да уведомя ръководството, че напускам, т.е. че няма да подписвам друг договор.
 • Здравейте !

  Ако решите да прекратите договора на датата, на която изтича неговия срок и не желаете да подписвате друг договор, не сте задължена да уведомявате ръководството. На определената дата трудовия договор изтича, той се прекратява и вие нямате задължение да се явявате по-вече на работа. Имайте в предвид, че на основание чл. 69, ал.1 от Кодекса на труда трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или по-вече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->