Атанас Ангелов Атанас Ангелов Счетоводител

Грешки при прекратяване на ТДЗдравейте,
Работих в частния сектор, където още при назначаване ни накараха да подпишем заявления за прекратяване на трудовия договор (по взаимно съгласие), без да конкретизираме дата, и така дойде въпросния ден, казаха че тъй като е намаляла работата, от следващият ден т.е. 08.12 т.г. да не ходим повече на работа. Аз си пуснах 14 дневен болничен от 14-ти, защото известно ни е, че след прекратяване на договора, имаме право на 1 месец болничен. Следя аз сайта на НОИ, чрез ПИК код, и виждам постъпил болничния лист, посочили че нямам стаж 6 месеца, договора бил прекратен от 09.12.2016г. Влизам в НАП, виждам Актуално състояние да трудови договори- договора не е прекратен, отивам до НАП, казват че няма постъпило уведомление по чл.62, НОИ ми казват, че пратили писмо до работодателя да коригира нередностите. На 20-ти декември ни върнаха трудовите книжки и подписах и заповедта за прекратяване на ТД, която е с дата 08.12.2016г. Документално всичко изглежда точно, но реално не е, защото договора все още не е прекратен, виждам го от сайта на НАП, намекнах им, те казаха, че всичко е точно, и сега може да си тече още месеци договора напред, но те няма да платят осигуровки, тъй като считат, че е прекратен. Смятам да взема още един болничен, но първите 3 дена ще са за тяхна сметка, защото се водя на работа. Ще дойде ли момент в които институциите ще хванат тези пропуски или трябва да сигнализирам Инспекция по труда, защото ако реша да се регистрирам в Агенция по заетостта или да започна нова работа, веднага излиза, че имам активен трудов договор? Документално съм свободен от 08.12.2016г. с оформена трудова книжка с печати и нанесен стаж, но НАП ще научи може би догодина по това време.Отговори

 • Здравейте,

  Относно изплащането на обезщетението от болничния лист, имайки предвид, че не споменавате датата си на постъпване не мога да кажа със сигурност дали същият е грешно подаден, декларирайки, че нямате шест месечен осигурителен стаж, или е коректен.

  Моят съвет е да сигнализирате на бившият си работодател, че Уведомлението по чл. 62 за прекратяването Ви е отхвърлено и да коригират след задължителни предписания от НАП. Съмнявам се, че ще подават информация за Вас във ведомостите, защото иначе щеше да им направи впечатление.

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на втора, и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->