Ема Иванова Ема Иванова счетоводител

Изчисляване на трудов стаж при сумирано отчитане на работното времеЗдравейте, моля за съдействие по следния въпрос:


Работя на смени /първа и втора/, по шест часа. Три дни съм на работа на четвъртия почивам. Искам да изляза в отпуск и работодателят ми иска броя на дните отпуск да е за календарни дни, а не работни дни, както е посочено в кодекса. Правилно ли е или не? И кой нормативен доумент урежда отпуските за работен режим, различен от пет дневна работна седмица, осем часов работен ден?


Моля за разяснение на Чл. 9. (5) от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж - трудов стаж не може да бъде по-голям от броя на работните дни за периода на сумирането. Работните дни за периода на сумирането работните дни по календар ли са или работните дни определени по график за периода на сумирането?Отговори

 • Здравейте,

  Трудовият стаж на работниците и служителите, работещи при сумирано изчисляване на работното време, се определя, като изработените часове по графика за периода на сумирането, след превръщане на нощните часове в дневни за смените с повече от 4 нощни часа, се разделят на установената за тях нормална продължителност на дневното работно време. Определеният по този начин трудов стаж не може да бъде по-голям от броя на работните дни за периода на сумирането.

  При сумирано изчисляване на работното време (СИРВ), за повече от един месец, изработените в повече часове в първите месеци могат да бъдат компенсирани в следващите месеци до края на периода на сумирането.
  Пример: Период на СИРВ е 3 месеца по 20 работни дни (рд).
  Лицето работи
  първия месец – 21 рд или 168 часа – 8 часа повече от нормалната продължителност
  втория месец – 21 рд или 168 часа – 8 часа повече от нормалната продължителност

  Отработените 16 часа в повече, през първите два месеца на СИРВ, трябва да се компенсират в последния месец. Това означава, че в третия месец лицето трябва да отработи не повече от 144 часа. Ако тези часове не бъдат компенсирани до края на периода на СИРВ, същите ще се считат за извънреден труд. Това е така, тъй като при СИРВ, за да няма извънреден труд лицата трябва да отработват общо не повече от нормалната продължителност на работното време за целия период на СИРВ. В примера това е 3 * 160 = 480 часа.

  Относно трудовия стаж нещата стоят по подобен начин. Когато лицето е отработило повече от нормалната продължителност на работното време, за целия период на СИРВ, трудов стаж ще бъде равен на нормалната продължителност на работното време за периода на СИРВ. Всички часове, които лицето е отработило над нормалната продължителност на работното време ще се считат извънреден труд и трябва да бъдат описани в УП3.

  Работните дни за периода на СИРВ сe определят по календар а не по график.

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->