Димо Димитров Димо Димитров Потребител

Обезщетение при съкращаване по чл. 71Добър ден,

Работодателят ми иска да ме съкрати, като за целта ми предлага да прекрати трудовият договор към компанията в която работя по чл. 325, след това да ме преназначи по чл. 70, ал. 1 и 2 от КТ в дъщерна компания. Няколко седмици след като бъда преназначен трябва да бъда съкратен по чл. 71, ал.1 (прекратяване преди изтичане на изпитателният срок в полза на Работодателя).

Ако бъда съкратен по така предложеният вариант ще запазя ли пълното обезщетение, което ми се полага на база трудов стаж, които общо е над 5 години?Отговори

 • Здравейте !

  При прекратяване на трудов договор по чл.71 от Кодекса на труда (прекратяване на договор със срок на изпитване) ще имате право на обезщетение от Бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.

  Времето, за което ще имате право на обезщетение се определя в зависимост от Вашия трудов стаж до момента. Ако трудовия ви стаж е от 5 до 10 години ще имате право на 8 месеца обезщетение за безработица.

  Сумата на обезщетението няма да бъде определената минимална сума от 7,20 лв. на ден, а ще зависи от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.


  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->