Задай въпрос тук
Димо Димитров Димо Димитров Потребител

Обезщетение при съкращаване по чл. 71Добър ден,

Работодателят ми иска да ме съкрати, като за целта ми предлага да прекрати трудовият договор към компанията в която работя по чл. 325, след това да ме преназначи по чл. 70, ал. 1 и 2 от КТ в дъщерна компания. Няколко седмици след като бъда преназначен трябва да бъда съкратен по чл. 71, ал.1 (прекратяване преди изтичане на изпитателният срок в полза на Работодателя).

Ако бъда съкратен по така предложеният вариант ще запазя ли пълното обезщетение, което ми се полага на база трудов стаж, които общо е над 5 години?Отговори

 • Здравейте !

  При прекратяване на трудов договор по чл.71 от Кодекса на труда (прекратяване на договор със срок на изпитване) ще имате право на обезщетение от Бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.

  Времето, за което ще имате право на обезщетение се определя в зависимост от Вашия трудов стаж до момента. Ако трудовия ви стаж е от 5 до 10 години ще имате право на 8 месеца обезщетение за безработица.

  Сумата на обезщетението няма да бъде определената минимална сума от 7,20 лв. на ден, а ще зависи от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.


  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->