Кристина Кръстева-Сапунджиева Кристина Кръстева-Сапунджиева Потребител

Прекъсване на майчинствотоЗдравейте,

Детето ми е на 1г. и 9 месеца и ползвам отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 2 години. Предложиха ми работа в друга фирма (не в тази от която съм назначена в момента), която мисля да приема. За целта ще трябва да прекъсна майчинството си и детето ми тръгва на ясла.

1. Какви документи ще ми са необходими за прекратяване на отношенията с първата фирма и какви пред НОИ?
2. След започване на работа и при положение, че детето ми е на ясла, ще имам ли право на някаква част от майчинсвото?

Благодаря Ви предварително за отговорите!Отговори

  • Здравейте !

    След като по ваше желание искате да напуснете работа е необходимо да подадете молба за напускане, в която задължително да запишете считано от коя дата желаете да бъде прекратен трудовия договор. Във фирмата, от която напускате не е нужно да подавате документи свързани с прекратяване на майчинството. Това е задължение на самата фирма. Тя заедно с документите за прекратяване на трудовия договор трябва да подготви и да подаде в НОИ декларация за промяна. С тази декларация се уведомява НОИ, че трудовия ви договор е прекратен и съответно и майчинството трябва да се прекрати от определената дата.

    Въпреки, че след това започвате нова работа, когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла, се прекратява и отпускът по майчинство. Детето се счита настанено в детското заведение, съответно детската ясла, от деня, в който реално е започнало да посещава заведението (конкретната дата на постъпване, вписана в документацията на заведението). От тази дата се прекратява правото на отпуск и обезщетение за отглеждане на детето.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->