Задай въпрос тук
Галя Димитрова Галя Димитрова Потребител

Издаване на фактура в щатски долариЗдравейте,

може ли ми обясни, ако днес трябва да издам фактура за 5000 щатски долара и трябва да е с днешна дата, курса на БНБ, който трябва да взема, е този от вчера, тъй като от днес все още няма. В случай че към 17:00 часа излезе нов курс за днешната дата, какво трябва да направя и има ли проблем, че курсът е променен?

За да е коректно издадена една фактура в долари, трябва да се издава след 18:00 ч., но когато клиентът си иска фактурата и си е платил не е редно да чака до 18 ч. Правилно ли е да се издаде кредитно/дебитно известие за възникналата разлика от промяната в курса на валутата?


Отговори

 • Здравейте,

  при издаването на фактура в чуждестранна валута се взема централния курс на БНБ към датата на фактурирането. При плащането й се взема курса в деня на плащането. Съответно възниква валутна разлика, в зависимост от движението на валутата, като възникват Разходи/Приходи от валутни операции, Ако денят на фактуриране или плащане се пада неработен ден и съответно няма изнесен централен курс, се взема курса от предходния ден. Същото важи и за Дебитни или Кредитни известия.

  Хубав и приятен ден!

  Поздрави,
  Лилия Веселинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->