Андрей Иванов Андрей Иванов преподавател

Принудителен платен отпускИма ли право работодателят да ме "покани" да използвам останалият за годината платен отпуск в пръснати дни на декември месец и първите дни на януари от следващата година под заплахата, че ако не го направя ще бъда пуснат в отпуск служебно?

Внасям уточнението, че това не важи за всички работници и служители през тези периоди, а ще има и служители, които ще са на работа.Отговори

 • Здравейте,

  Ако работникът не използва платения си годишен отпуск в рамките на годината, работодателят има право да му го предостави и без негово съгласие, като определи и дните, в които да се използва. За да може да направи това, работодателят трябва да е "поканил" служителя да си ползва полагащия се отпуск. За да улесни доказването в случай на спор, е добре фирмите писмено да поканят служителите си да планират и използват годишните отпуски.

  Съществуват други две хипотези, в които работодателят може да задължи служителя да използва платения си отпуск – при престой повече от 5 работни дни и при едновременно използване на отпуска от всички служители.

  Отпаднало е изискването това едновременно използване да е определено в нормативен акт, колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред.

  След изтичането на две години служителят ще губи правото на ползване на неизползваните дни платен отпуск.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->