Margarita Birnikova Margarita Birnikova ob6t rabotnik

Изплащане на неизползван отпуск при напусканеЗдравейте,
Имам подписан трудов договор от 01 07 2016г., тоест съм на пробен договор и ми се налага да напусна работа от 01 декември 2016 г. Шефката днес, като отидох да си взема заплатата, ми подаде един бял лист и ми каза да си напиша молба за напускане. За тези 5 месеца имам ли право на отпуск? Не съм ползвала никакви дни. Трябва ли тези дни да ми бъдат заплатени?Отговори

 • Здравейте,

  съгласно Кодекса на труда се забранява компенсирането на платения годишен отпуск с парични обезщетения освен при прекратяване на трудовото правоотношение. Това означава, че ако не сте ползвали платен годишен отпуск, докато сте били на работа, то при прекратяване на трудовия договор имате право на обезщетение за неизползваната от отпуска част. Работодателят няма право да Ви откаже изплащането на обезщетението при прекратяване на трудовото правоотношение.
  За справка с нормативната уредба: чл. 178 и чл. 224 от Кодекса на труда


  Поздрави,
  Станислав Колев
 • Здравейте, в случай, че се съмняваме колко годишен отпуск имаме, как и къде може да проверим това? При изчисляването на отпуските, аз твърдя, че имат да ми изплащат още 21 дни, а работодателят твърди че те са едва 5.
  Става въпрос за изплащане на отпуск при прекратяване на трудови отношения.
  Мога ли да изискам от счетоводството на фирмата справка за дните, с които разполагам или не? Всъщност къде и как е възможно да се направи подобна справка? Благодаря!
 • Здравейте.Във ведомостите за заплати/ако същите са изрядни/ са отразени дните на ползван платен годишен отпуск. Излизането в отпуск става след Ваша молба и заповед на работодателя. Следователно тези заповеди следва да се намират във Вашето досие. Справка за това можете да направите в счетодството и личен състав/предполагам едно лице изпълнява тези функции. Ако няма данни напишете тук!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->