Georgi Ivanov Georgi Ivanov Потребител

Болничен след подаване на предизвестиеЗдравейте,
От 21.11.2106 г. съм в едномесечно предизвестие по взаимно съгласие, но в последствие ми се наложи да изляза в болничен. Болничният е от 23.11.2016 г. за срок от 30 дни, но най вероятно ще бъде продължен и не е ясно с колко - докторите казват, че ще съм нетрудоспособен поне 3 месеца.

Дали имам право на такова дълго обезщетение или след изтичане на предизвестието на 21.12.2016 г. нямам право на болнични? Ако пък имам право на подобно обезщетение, има ли някакви ограничения, срокове и т.н.? Договорът ми е безсрочен.Отговори

  • Здравейте !

    Съгласно чл.42, ал.2 от Кодекса за социално осигуряване когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа, определено съгласно нормативен акт. Изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност се възстановяват от лицата за периода, за който им е отпусната пенсия, или им е изплатено обезщетение за оставане без работа.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->