maria rangelova maria rangelova Потребител

Граждански договор с почасово заплащанеЗдравейте :)Аз съм безработно лице от град Пловдив, на което фирма предлага граждански договор с почасово заплащане. Трудов договор можело да се сключи след няколко месеца, ама за мен това може да са 3, 5 или повече месеца.

Към момента, за да си запазя здравноосигурителните права си плащам сама здравните осигуровки. А сега се оказва, че ще имам и още плащания заради тези извънработни отношения.

1. Какви декларации и документи е нужно да подам и къде, ако приема гражданския договор, в какви срокове се подават?

2. Как да изчисля данъка си като аз няма да знам колко ще имам месечен доход?

Аз не искам да регистрирам фирма или пък да се водя като свободна професия. Просто въпросната фирма ми извива леко ръцете, защото поправете ме, но може да стане и с трудов договор със срок на изпитване, пък, ако няма работа да се прекратят взаимоотношенията.Как да се защитя и да не се окажа в позиция да плащам повече, отколкото съм изработила. И струва ли си да работиш за пари и опит, но без осигуровки (защото нямаш трудов стаж, за това което искаш да работиш). Затова обмислям тази оферта с гражданския договор.

Тази материя с данъци и осигуровки ми е далечна и затова се обръщам към Вас.


Отговори

 • Здравейте,

  Честа практика е чрез сключването на граждански договор да се прикрива трудов. Най – общо казано при гражданските договори не важат строгите правила за трудовите договори, което е и една от причините чрез сключване на граждански договори да се заобикаля трудовото законодателство. Контролът от страна на държавата е много по-слаб.

  Правилно сте се ориентирали, че това което Ви предлагат може да стане и с трудов договор със срок на изпитване.

  Относно най - основните позиции, за които ще е необходимо да информирате наемащата Ви фирма са :

  1. Да декларирате пред фирмата дали имате доходи на друго основание
  2. Дали сте самоосигуряващо лице или пенсионер.
  3. В зависимост в кое тримесечие на годината се сключва договорът ще е необходима и декларация, с която завявате, че желаете или не фирмата да Ви удържа данък.

  Това, че работите на граждански договор не поражда у Вас задължение за регистрация на фирма или да практикувате свободна професия, а да декларирате придобитите доходи с ГДД по чл,50 от ЗДДФЛ до 30 април на годината следваща годината на придобиване на дохода. В зависимост дали имате удържан и/или изплатен и данък ще зависи дали ще внасяте такъв до същия срок.

  При гражданския договор е важно да знаете, че трудов стаж не се придобива.

  Моля, имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->