Тони Огнянов Тони Огнянов служител

Защита при освобождаванеЗдравейте и предварително благодаря за помощта по този казус!Моя близка работи за един работодател от няколко години. За този период на два пъти работодателят кара служителите си да подпишат молби за напускане и след това за назначаване в друга негова фирма на същите длъжности. По този начин те постоянно се намират в шестмесечен изпитателен срок, макар и работейки на същите позиции в същия обект.

Моята близка ползва отпуск по майчинство в момента, като беше извикана да подпише молбата за напускане и за назначаване в новата фирма по средата на майчинството си. Този един ден реално беше прекъсване на майчинството и все още не и е изплатен(6 месеца по- късно). Сега тя е в края на майчинството си и желае да се върне на работа. Научила е, че най вероятно ще бъде освободена на база на изпитателния срок щом се върне(тя има 1 работен ден за тази фирма- денят в който прекъсва майчинството, за да напусне старата и да постъпи в новата). В този случай КТ защитава ли я като майка на дете до 3 години или не(поради изпитателния срок)?

Ако няма шанс да се защити правно, къде е най- добре да подаде сигнал за нарушения(осигуряване на по- ниска заплата, не изплащане на нощни и уикенд добавки, липса на инструктаж по ЗБУТ и др)?Поздрави,Тони Огнянов


Отговори

  • Здрвейте,

    За съжаление в този случай няма закрила за работника.

    Можете да подадете сигнал до ИА Главна инспекция по труда, но следва да имате предвид, е ще бъде необходимо да докажете нарушенията на работодателя.

    Успех!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->