Женя Тодорова Женя Тодорова Оператор в Язаки

Запор на заплатаЗдравейте.
Останах вдовица с двете си малолетни деца и от съпругът ми остана огромен дълг. който сега ми удържат от заплатата. Получавам 600 лв заплата чисто а ми удържат 150 лв. за съдия изпълнителя. Чисто ми превеждат заплата 430 лв. Редно ли е това, при положение, че с тази заплата въобще не мога да покрия разходите по децата си?Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно чл.446 ал.1 т.2 от ГПК, ако чистата сума, която получавате е 600 лв. и издържате деца, то сумата, която трябва да Ви бъде удържана, е една четвърт от получаваната чиста сума, т.е. 150 лв.

  Удържаната сума е законосъобразна.

  Хубав ден!
 • Здравейте,

  несеквестируемият доход е в размер на 420 лв., тоест Вие не можете да получавате по - малко от тази сума. В конкретния случай Вие получавате 430 лв., което е повече от 420 лв., тоест направената удръжка е законна.

  Въпростът ми е следният: След като съпругът ви е оставил огромен дълг, защо не сте се отказали от наследството му като съвкупност от права и задължения.
  Единственият логичен вариянт да приемете наследството, при положение, че има огромен дълг е, ако съпругът ви е имал имущество, което е по - голямо от задълженията.

  Тоест, когато Вие приемете наследството, приемата правата (имуществото му) както и задълженията (дългът). Ако не сте приели наследството, имате възможност да се откажете от него.

  Ако съпругът Ви не е оставил имущество, а единствено задължения, Ви съветвам да се консултирате с адвокат, за да прецени какви действия сте предприели до момента и имате ли възможност от отказ от наследството, тоест да не плащате дълга на покойния си съпруг.

  Поздрави,
  Цветан Терзийски.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->