Жулиета Никова Жулиета Никова Потребител

Третиране по ЗДДС на търговия с място на изпълнение в друга държава-членкаЗдравейте,
Фирмата ни е регистрирана за целите на ДДС в България по общия ред и обмисля да започне допълнителна дейност, която се състои в търговия със собствена продукция на територията на Гърция.

Ще се заеме/закупи терен, производствен цех и работна ръка, чрез които ще се произвеждат стоките от нашата фирма и всички необходими разходи във връзка с тази дейност, ще се фактурират от гръцки доставчици. Произведената продукция ще се продава директно на гръцки купувачи - ФЛ и ЮЛ. Продукцията по никакъв начин не се обвързва с територията на България - там ще се произвежда и продава и материалите за производството ще се закупуват от там. Четейки закона смятам, че в случая мястото на изпълнение на сделките е Гърция.

Възможно ли е изобщо това начинание да се осъществи от фирмата така, както е регистрирано по ДДС в България или следва да се открие клон на фирмата в Гърция?

Как да се отразяват спрямо ЗДДС продажбите на продукцията - не би следвало да е налице ВОД, защото стоката не се транспортира от България за трета страна-членка?

По аналог, не е приложимо и разглеждането на сделките като дистанционни продажби, защото пак няма транспортиране на стоките от едната към другата страна. Доставките на материали се предполага, че ще се третират като ВОП. Поправете ме, ако греша.Отговори

 • Здравейте,

  От описаната ситуация става ясно, че дружеството има постоянен обект на територията на Гърция, от където следва, че формирате и място на изпълнение там. При тази ситуация данъкът се начислява и дължи на гръцката държава, съответно вие следва да се регистрирате за ДДС цели там. Прагът за регистрация в Гърция е 10 000 евро.
  По отношение на въпроса дали е възможно да осъществявате дейността от България, отговорът е не, защото мястото на изпълнение не е на територията на страната. Това означава, че тези доставки са извън разпоредбата на чл. 12 и те не подлежат на облагане.
  По отношение на декларирането може да посочвате тези доставки колона 23, доставки по смисъл на чл. 69 ал. 2 от ЗДДС, които ако биха били облагаеми, ако бяха извършени на територията на страната.
  Все пак веднъж регистрирате ли се по ДДС в Гърция ще трябва да декларирате вашите доставки там съгласно гръцкото законодателство, във връзка с което по отношение на покупките от гръцките доставчици не е налице ВОП, тъй като стоките не се транспортират до България.
  Обръщам внимание, че от описаната ситуация може да се приеме, че формирате и място на стопанска дейност, което означава че ще дължите и корпоративен данък в Гърция.
  В случая е добре да се консултирате относно прилагането на данъчното законодателство в Гърция.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->