Silviya Manoleva Silviya Manoleva управител

Изпращане на работници в чужбинаЗдравейте,
Kакво е нужно, за да бъда всичко в границите на закона, когато става въпрос за изпращане на строителни работници в чужбина (в случая в Германия)? Какви са изискванията, по отношение на документие, осигуровки, заплащане и т.н?Отговори

 • Здравейте,

  темата е твърде обширна и затова ще нахвърля основни моменти.
  "За да бъде изпратено едно лице на специализация ( обучение ) в чужбина или за да се командирова там, се нуждае от издаването на Формуляр А1. Той доказва приложимото данъчно-осигурително законодателство относно служителите и им позволява да останат осигурени в родината си, докато пребивават и работят в чужбина – не по-дълго от 2 години. До 30 дни се прилага нашето законодателство, над 30 дни - осигурителните вноски се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, както и други доходи от трудова дейност в приемащата държава. Формулярът А1 се издава от съответното териториално поделение на НАП, където би била регистрирана на българска фирма."

  Трябва да подготвите заповед за командировка, декларация за съгласие от страна на лицето, че е съгласно да бъде командировано за повече от 30 дни, договор с контрагента от страната членка на ЕС, искания за издаване на удостоверения А1, справки за наетите лица, командировани в чужбина и оставащи в България, както и за реализирания общ оборот и такъв със страната и чужбина(ако има). И нещо важно - не може да командировате работниците за по-дълъг срок от посочения в договора. Ако имате удължаване на договора, трябва да представите анекс към него на НАП, за да удължат А1.

  За повече информация прилагам линк:
  https://www.ruskov-law.eu/sofia/article/komandirovane-na-blgarski-rabotnici-v-germanija.html

  Поздрави
 • Относно формуляра А1, полезна информация може да получите от този линк: https://lawfirm.bg/publikatzii/formulyar-a1
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗБДОО

-->