Красимира to  Георгиева Красимира to Георгиева Безработна

Внасяне на осигуровки на физическо лицеЗдравейте,
Има ли значение и разлика дали ще си внасям осигуровките сама като безработна или е по-добре да помоля познати да ме назначат на договор, а аз да си плащам на ръка осигуровките, които ще ми внасят?

Предлагат ми от пенсионния ми фонд "Алианс" да сключа смесена пенсионна застраховка плюс живот, при която внасям около 100 лв всеки месец, в продължение на 20-30 г. и дори да имам здравословни проблеми застраховката ми изплаща обезщетения, но се внасят като в пенсионен фонд. Моят пенсионен фонд си е пак Алианс. Аз съм слухопротезирана на двете уши и за отпускане на помощи за слуховите апарати ми искат да бъда учаща каквото съм и да бъда "осигурена". Какъв е най-правилният вариант за мен?Отговори

  • Няма как да плащате осигуровки за пенсия и да трупате трудов стаж в качеството си на безработно лице. За да имате трудов стаж трябва да упражнявате трудова дейност, т.е. трябва да работите на трудов или граждански договор, като упражняващ свободна професия, да се самоосигурявате като собственик на фирма или да полагате труд по договор за управление и контрол или като прокурист. Като безработно лице имате задължение да заплащате сам само здравните си осигуровки. Това става с подаване в НАП на Декларация образец 7. Здравната осигуровка за безработните лица е 16.80 лв. на месец.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->