Таня Димова Таня Димова Потребител

Граждански договор със СОЛ, пенсионерЗдравейте,
Как се изчисляват разходите по граждански договор с лице, което се осигурява като самоосигуряващо се лице, в същото време е и пенсионер?

Имам да изплатя 1000,00 лв на лице, което се осигурява като СОЛ за м.10. Трябва ли да му приспадам здравни осигуровки или може той да ми декларира, че е осигурен на друго място? 10% данък начилслява ли му се?Отговори

 • Здравейте г-жо Димова,

  Разходите в случая биха се изчислили в зависимост от това, дали услугата(работата), която физическото лице ще извърши за вас е пряко свързана с дейността му като самоосигуряващо се лице.
  В случай че отговорите утвърдително, то не е необходимо да му удържате каквото и да било. Вие следва да сключите само договор и да му изплатите договорената сума. За вас това ще бъде пълния разход. Лицето ще трябва да ви попълни декларация, че е самоосигуряващо се лице, за да имате основание да не му удържате нито осигуровки нито данък. В този случай не се издава и сметка за изплатени суми. За лицето това ще бъде доход от основната дейност, за която е избрал да се осигурява и ще трябва да включи този доход при определяне на облагаемия и осигурителния си доход на годишна база.

  В случай че работата, която ще извърши при вас, е различна от дейността, за която е избрал да се самоосигурява, то вие ще трябва да издадете сметка за изплатени суми и ще трябва да му удържите осигуровки и данък.

  Що се отнася до осигуровките на самоосигуряващ се пенсионер, то той е този, който може да избере да не се внасят осигуровки за пенсия, както е вписано и в самата сметка за изплатени суми.

  Успех!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->