Момчил Георгиев Момчил Георгиев Младши Юрисконсулт

Данъчно третиране на дарение на парични средстваЗдравейте,
Дружеството, в което работя, смята да дари известна сума пари (около 10 000 лв.) на няколко от дългогодишните си служители. Как би следвало да се разгледа подобно дарение на парични средства от данъчна и счетоводна гледна точка? Какви данъци следва да се начислят?Отговори

 • Здравейте,

  от счетоводна гледна точка дарението се отчита като разход. Не е прието дарението, което едно дружество извършва, да е за сметка на капитала, т.е. да се отпусне дарение под формата на средства, формиращи резерв или от неразпределената печалба на дружеството. Тъй като сумата е 10 000 лева задължително трябва плащането да бъде извършено по банков път, за да спазим изискванията на ЗОПБ, според който от 01.01.2016г. максималната сума, която може да се плати в брой бе намалена от 15 000 на 10 000 лева.
  От данъчна гледна точка - ЗКПО, и по- специално чл.31 определя, кои счетоводни разходи за дарения са признати за да нъчни цели и с тях не следва да се преобразува счетоводния финансов резултат за данъчни цели.
  Дарението на парични средства на служители или собственици в даденото дружество не се признават за данъчни цели, което означава, че извършените счетоводни разходи следва да се посочат в увеличение на финансовия резултат в ГДД за съответната година.

  Поздрави,
  Станислав Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗМДТ

-->